Traumatherapie: Integral Eye Movement Therapy (IEMT)

Zijn er bepaalde negatieve emoties of herinneringen die je moeilijk kan loslaten?

Blijven bepaalde stukken uit je verleden je achtervolgen?

Heb je een laag zelfbeeld en trek je je te veel aan van wat anderen van je denken?

Verandering op neurologisch niveau door middel van oogbewegingen

 

IEMT traumatherapie is een krachtige interventietechniek, waarbij perifere oogbewegingen aanzetten tot transformatie op vlak van emoties en identiteit.

Tijdens een IEMT traumatherapiesessie volg je als cliënt met je ogen een bolletje op een lange stok in verschillende richtingen, terwijl je aan een vervelende herinnering denkt. Op deze manier krijg je een ruimer perspectief op de situatie, in tegenstelling tot de tunnelvisie die je meestal ervaart bij een probleem.

Je hersenen maken nieuwe verbindingen en het probleem wordt minder indringend, neutraler en staat verder van je af. Het maken van de oogbewegingen onderdrukt een hersengebied dat herinneringen opslaat. Deze therapie op basis van oogbewegingen kan helpen om stressvolle gebeurtenissen te vergeten.

Groeidala Traumatherapie Integral Eye Movement Therapy IEMT 05266 web
Groeidala integral eye movement therapy iemt traumatherapie brain neurons web 168640976

Traumatische ervaringen verwerken en loslaten

 

IEMT traumatherapie ondersteunt je om vervelende en traumatische ervaringen te verwerken en los te laten. En dit op een manier dat je huidige leven er niet meer door beïnvloed wordt.

Bij een traumatische herinnering is het voor je hersenen alsof deze gebeurtenis zich steeds weer opnieuw blijft afspelen in het nu (flashback). Je hersenen verkeren in een primitieve ‘fight, flight or freeze’ staat. Het lijkt of er nog iets op te lossen is, hoewel deze gebeurtenis misschien al wel tientallen jaren geleden kan zijn.

De oogbewegingen die je maakt tijdens de IEMT-sessie zorgen ervoor dat er nieuwe neurologische connecties gemaakt worden, waardoor je eindelijk het verleden achter je kan laten.

Creating change with a blink of an eye

 

Het is steeds even testen of IEMT traumatherapie ook voor jou een gepaste techniek is. Maar als het voor jou werkt, kan het best snel gaan. Heel veel mensen zijn verwonderd hoe snel er verandering optreedt. Dit kan letterlijk zijn na 1 oogbeweging… als het juiste hersengebied bij de juiste herinnering geactiveerd wordt.

Het grote voordeel bij IEMT traumatherapie is dat je als cliënt niet perse iets hoeft te vertellen over je ervaring. We werken vanuit je gevoel en je belevingswereld, zelfs als je deze niet in taal kan uitdrukken.

IEMT traumatherapie is een zeer gepaste techniek bij hoogsensitiviteit HSP, trauma, angst, fobie, PTSS, depressie, enge dromen, burn-out, stress, laag zelfbeeld, en gebrek aan zelfvertrouwen en heftige emoties rond een bepaalde gebeurtenis.

Groeidala IEMT traumatherapie
Groeidala IEMT traumatherapie onderste steen boven life coaching PTSS

De onderste steen bovenhalen

 

Bij een IEMT traumatherapiesessie, gaat Sofie Laureyssens je steeds vragen stellen naar de eerste keer dat je een bepaald gevoel gevoeld hebt, mogelijks zelfs bij een andere persoon. Het idee erachter is, dat als je de onderste steen bovenhaalt, dat alle stenen daarboven ook omvallen. Dus als de eerste emotionele herinnering herschreven en gehercodeerd wordt, worden ook alle daarna-komende herinneringen gehercodeerd.

De kans is groot dat je bepaalde patronen hebt overgenomen van je ouders of andere belangrijke opvoeders, via je spiegelneuronen.

Bij een IEMT traumatherapiesessie werken we op je emotionele imprints om gunstige veranderingen in je gevoel te creëren. Daarnaast werken we op je imprints op identiteitsniveau om constructieve veranderingen in je zelfbeeld te realiseren.

 

Ontwikkeld door Andrew T. Austin, gebaseerd op EMDR

 

Misschien heb je wel al eens gehoord van Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) als techniek die oogbewegingen gebruikt? Wist je ook dat Andrew T. Austin IEMT ontwikkelde op basis van EMDR?

IEMT en EMDR zijn inderdaad gelijkaardige technieken maar toch zijn er heel wat verschillen.

Bij IEMT traumatherapie is er geen uitgebreid vooronderzoek nodig zoals bij EMDR. Je gevoelssysteem bepaalt welke herinneringen moeten worden verwerkt om het probleem op te lossen. Je hoeft niet na te denken of te praten over de oorzaak. Er passeren vaak meerdere herinneringen in een sessie, in tegenstelling tot EMDR waarbij je één trauma behandelt per sessie.

Bij IEMT traumatherapie kalibreert Sofie jouw oogbewegingen en knipperingen erg aandachtig, en stemt er zich op af om vervolgens je oogbewegingen een nieuwe richting te geven. Ze volgt geen willekeurige of louter repetitieve beweging van links naar rechts zoals bij EMDR.

Groeidala Traumatherapie Integral Eye Movement Therapy IEMT 05267 web
Groeidala traumatherapie iemt integral eye movement thereapy web 06165

Positieve veranderingen aantrekken

 

IEMT therapie wordt niet alleen ingezet voor trauma’s en negatieve gevoelens.

De techniek helpt ook om positieve gevoelens, vooruitzichten en wensen te integreren en aan te trekken.

Het resultaat van een IEMT-sessie is een gevoel van bevrijding, verlichting en welzijn. Je voelt je krachtiger, evenwichtiger, optimistischer en beter in staat je toekomst tegemoet te treden.

IEMT traumatherapie zit bij Groeidala vervat in de sessies holistische therapie.  

LEER SOFIE EN IEMT KENNEN

 

In dit korte filmpje (1 min 39 sec) licht Sofie Laureyssens toe wat IEMT is, en hoe het mensen bij trauma’s of eender welke negatieve emotionele beleving die je hebt. 

Hoe hebben anderen IEMT traumatherapie ervaren?

★★★★★

Een positieve en bevrijdende impact

“De IEMT-sessies van Sofie zijn heel bijzonder. Het is alsof de opgeslagen emotionele pijn uit je lichaam wordt gezogen. Opeens is het weg en voel je je veel lichter. De transformatie die mij het meest is bijgebleven, is die na het overlijden van mijn bompa. Toen had ik pijn van achtergelaten te zijn. In de sessie werkten we hierop en automatisch ook aan de pijn van een relatiebreuk van jaren ervoor, die werd mee geheeld. Hierbij heeft Sofie ook gewerkt aan de energetische connectie en hebben we een chord cutting gedaan. Dat heeft een heel positieve, bevrijdende impact gehad op mij. Ik ben heel dankbaar voor de safe space die Sofie creëert tijdens haar sessies. En het is een absolute meerwaarde dat zij andere technieken kan combineren, naargelang wat er op dat moment nodig is. Trouwens, ik denk stiekem dat die stok met dat bolletje een magische toverstaf is ?. Dank je Sofie, ik raad je aan iedereen aan!”

Natalie

★★★★★

Slechts één sessie had meer effect dan maanden gesprekstherapie

“Ik volgde enkele sessies IEMT traumatherapie bij Sofie. Slechts één sessie had meer effect dan maanden gesprekstherapie bij de psycholoog. Ik voelde me erg veilig bij haar. Ze heeft een gave. Ze voelt goed aan waar ze moet op werken en pakt dit met veel zorgzaamheid aan. Dankbaar!”

Monica Vanleke

★★★★★

Voor het eerst voelde ik dat de KERN werd geraakt

“Mijn hart voelt warm en dankbaar … Eindelijk, na 52 jaar, voel ik dankzij jouw liefdevolle, begripvolle en deskundige begeleiding de welkome verlichting in mijn leven. Waar ik me niet helemaal bewust van was, is dat verschillende gebeurtenissen in mijn leven eigenlijk trauma’s waren. En deze los je niet zomaar op, zo blijkt. Verschillende jaren therapie brachten helaas niet waar ik op hoopte. Vorig jaar hoorde ik over IEMT en kwam bij jou terecht. Wàt een verandering, wàt een inzicht en bevrijding sindsdien! Voor het eerst voelde ik dat de KERN werd geraakt.”

Chris Meersman

Groeidala is aangesloten bij de beroepsvereniging van IEMT: The Association for IEMT Practitioners. 

* DISCLAIMER:

Lees hieronder zeker over de mogelijke contra-indicaties voor IEMT als therapievorm: 

Contra-indicaties voor IEMT met de oogbewegingen

IEMT met de oogbewegingen mag niet toegepast worden bij:

 • Alle voorkomende actieve en actuele oogziektes zoals conjunctivitis, glaucoma, groene staar, loslatend netvlies of zwartoog als gevolg van een recent trauma. Er is geen contra-indicatie bij een lui oog of slecht zicht. 
 • Neurologische stoornissen, tenzij met toestemming van de behandelende arts:
  • ziekte van Ménière (symptomen van duizelingen, tinnitus én gehoorverlies) Tinnitus als losstaande aandoening is geen contra-indicatie. 
  • stoornissen van balans
  • multiple sclerose
  • epilepsie
  • geschiedenis van hoofdletsel en beroerte
  • ziekte van Parkinson
  • autisme
 • Cliënten met een psychotisch ziekteverleden of heden of met een psychiatrische problematiek. Dit omdat bij sommige mensen met een geschiedenis van psychose door EMDR en IEMT de symptomen kunnen verergeren of een terugval veroorzaken. Dit komt doordat de techniek intense herinneringen en emoties kan oproepen die moeilijk te beheersen zijn voor mensen met psychotische stoornissen. Verder kunnen personen met een psychotisch verleden gevoeliger zijn voor dissociatieve reacties. EMDR en IEMT kunnen dissociatieve symptomen uitlokken, wat de stabiliteit van de persoon verder kan ondermijnen. Psychose vereist vaak een delicate en goed gecontroleerde aanpak. IEMT kan soms te intensief zijn en niet aansluiten bij de gestandaardiseerde protocollen die voor de behandeling van psychose worden aanbevolen.
 • Cliënten die nog moeten getuigen in een strafrechtelijk proces. Dit omdat IEMT een techniek is die direct een effect heeft op het oproepen van herinneringen. Bepaalde emoties kunnen minder zijn, waardoor een jury een getuigenis mogelijks niet meer als geloofwaardig beschouwd. 
 • Cliënten die het reguliere medische/psychiatrische circuit vermijden.

Voor sommige personen met deze contra-indicaties kan ik mogelijks een alternatief toepassen, waarbij ik als therapeut heen en weer loop in de ruimte, in de plaats van dat we werken met de oogbewegingen. Bespreek zeker in het geval van contra-indicaties met je dokter wat zijn/haar advies is, voor je een afspraak boekt voor IEMT. Het is jouw verantwoordelijkheid me goed in te lichten over mogelijke contra-indicaties. Dan bekijken we wat in jouw specifieke situatie eventueel mogelijk is. 

Jaaa ik wil IEMT traumatherapie vervat in een sessie holistische therapie boeken!

Hou er rekening mee dat je meestal enkele weken moet wachten vooraleer je terecht kan bij Sofie. Boek je sessies dus tijdig.

 

Prijs: € 85 per uur

een sessie duurt ongeveer 1 uur en 15 min

Veelgestelde vragen over IEMT

IEMT TRAUMATHERAPIE

Hoe verschilt IEMT van EMDR en brainspotting?

EMDR, brainspotting en IEMT zijn allen oogbewegingstherapieën. Ze behandelen effectief trauma’s en emotionele pijn door herinneringen te herstructureren en emotionele lading te verminderen. De aanpak varieert per methode en biedt flexibiliteit in gespreksinteractie en structuur, afgestemd op de behoeften van de cliënt.

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing): Richt zich op het herbeleven en herstructureren van traumatische herinneringen door middel van oogbewegingen, geluiden of tikken. De focus ligt op één traumatische herinnering. Het vereist vaak meerdere sessies en een uitgebreide voorbereiding. De oogbewegingen, geluiden of tikken zijn willekeurig. Er wordt diep ingegaan op de ervaring via een gesprek.

Brainspotting: Gebruikt specifieke oogposities om toegang te krijgen tot diepere trauma’s en emotionele pijn. Het werkt zonder een strikt protocol en richt zich op het verminderen van de pijn van herinneringen door naar een bepaald punt te blijven kijken. Brainspotting biedt een vrijere aanpak waarbij de cliënt kan kiezen of hij of zij wil praten over de beleving.

IEMT (Integral Eye Movement Therapy): Combineert oogbewegingen met een protocol van vragen zonder uitgebreid vooronderzoek. Het werkt direct met het gevoelssysteem en herstructureert meerdere herinneringen in één sessie. Tijdens de sessies komen verschillende gerelateerde herinneringen aan bod. De cliënt hoeft in principe niet te praten over zijn ervaring. De oogbewegingen zijn niet willekeurig, maar doelgericht, afhankelijk van waar de herinnering gerepresenteerd is.

Wat kan ik verwachten tijdens de eerste sessie IEMT traumatherapie?

De eerste sessie IEMT traumatherapie begint met een korte intake van ongeveer 30 min om je uitdagingen en gewenst resultaat te verkennen. Daarna starten we met de begeleiding. Deze eerste sessie duurt meestal 1,5 uur. De eerste sessie IEMT traumatherapie is ook betalend.

Hoeveel sessies IEMT traumatherapie heb ik nodig?

Dit hangt af van de intensiteit, aard en gelaagdheid van je problemen. Reken op 2 à 3 sessies per thema dat je wilt inbrengen.

Maar ook regelmatig geeft 1 sessie IEMT traumatherapie reeds het gewenste resultaat of een doorbraak op het ingebrachte thema. Maar ik heb even goed cliënten die thema’s blijven inbrengen en een regelmatige opvolging wensen van 1 keer IEMT therapie per maand.

Het is sowieso altijd even te kijken om te zien hoe goed deze aanpak van holistische therapie past bij wat jij nodig hebt. En of er een fijne match is tussen ons.

Hoelang duren de sessies IEMT traumatherapie?

Bij IEMT traumatherapie is 1 uur 15 min of 1 uur en 30 minuten zeker voldoende. We kunnen niet te lang aan één stuk werken om je brein niet te overbelasten. Er is altijd een deel gesprek en het IEMT-en zelf duurt maximaal 40 minuten.

Sofie heeft steeds 30 minuten speling in haar agenda, zodat een sessie wanneer nodig een beetje kan uitlopen. Mocht het gebeuren dat er minder tijd nodig is dan voorzien, dan is dat ook geen probleem. Sessies worden steeds afgerekend aan het eind van de sessie, op basis van de werkelijke duurtijd.

Tip: Boek enkele sessies van 1 uur en 30 minuten op voorhand, met 3 à 4 weken ertussen, om te voorkomen dat je tussentijds te lang moet wachten. De duurtijd kunnen we daarna eventueel nog finetunen samen indien nodig.

Wat als we meer of minder tijd nodig hebben tijdens een sessie?

Wanneer de geplande eindtijd nadert, maar wanneer we nog volop in proces zijn, maakt Sofie je hier bewust van. Je kan dan kiezen om te stoppen of om nog een proces verder af te ronden. Sofie heeft steeds 30 minuten speling in haar agenda tot de volgende cliënt, zodat een sessie wanneer nodig iets kan uitlopen.

Mocht het gebeuren dat er minder tijd nodig is dan voorzien, dan is dat ook geen probleem. Sessies worden steeds afgerekend aan het eind van de sessie, op basis van de werkelijke duurtijd.

Kan ik een factuur krijgen?

Ja zeker. Als je een factuur wenst, komt er +21% administratieve vergoeding bij.

Waar vinden de sessies IEMT traumatherapie plaats? Zijn online sessies ook mogelijk?

De sessies IEMT traumatherapie vinden in principe altijd plaats in de Antwerpsedreef 119, 2980 Zoersel.

Online sessies IEMT traumatherapie via Zoom zijn ook mogelijk. Boek dan de online variant en ontvang automatisch de zoomlink in jouw bevestigingsmail.

Houd er rekening mee dat ik de procedures van IEMT, volgens de regels van de kunst, niet goed online kan toepassen vanwege de visuele en auditieve vertraging, maar het is niet onmogelijk. Bij online sessies is het belangrijk dat je een computerscherm hebt op ooghoogte (een smartphone of tablet zijn niet geschikt). Het fijnste is dat je een ethernetkabel gebruikt voor het internet (in plaats van wifi), voor een goede stabiele connectie zonder storingen. Onze tijd is immers kostbaar, en wil ik optimaal kunnen gebruiken voor de IEMT traumatherapie.

Zijn er contra-indicaties voor deze vorm van holistische therapie?

Ja er zijn contra-indicaties specifiek voor IEMT met de oogbewegingen.

IEMT met de oogbewegingen mag niet toegepast worden bij:

 • Alle voorkomende actieve en actuele oogziektes zoals conjunctivitis, glaucoma, groene staar, loslatend netvlies of zwartoog als gevolg van een recent trauma. Er is geen contra-indicatie bij een lui oog of slecht zicht.
 • Neurologische stoornissen, tenzij met toestemming van de behandelende arts:
  • ziekte van Ménière (symptomen van duizelingen, tinnitus én gehoorverlies) Tinnitus als losstaande aandoening is geen contra-indicatie.
  • stoornissen van balans
  • multiple sclerose
  • epilepsie
  • geschiedenis van hoofdletsel en beroerte
  • ziekte van Parkinson
  • autisme
 • Cliënten met een psychotisch ziekteverleden of heden, en cliënten met een psychiatrische problematiek. Dit omdat bij sommige mensen met een geschiedenis van psychose door EMDR en IEMT de symptomen kunnen verergeren of een terugval veroorzaken. Dit komt doordat de techniek intense herinneringen en emoties kan oproepen die moeilijk te beheersen zijn voor mensen met psychotische stoornissen. Verder kunnen personen met een psychotisch verleden gevoeliger zijn voor dissociatieve reacties. EMDR en IEMT kunnen dissociatieve symptomen uitlokken, wat de stabiliteit van de persoon verder kan ondermijnen. Psychose vereist vaak een delicate en goed gecontroleerde aanpak. IEMT kan soms te intensief zijn en niet aansluiten bij de gestandaardiseerde protocollen die voor de behandeling van psychose worden aanbevolen.
 • Cliënten die nog moeten getuigen in een strafrechtelijk proces. Dit omdat IEMT een techniek is die direct een effect heeft op het oproepen van herinneringen. Bepaalde emoties kunnen minder zijn, waardoor een jury deze mogelijks niet meer als geloofwaardig beschouwd.
 • Cliënten die het reguliere medische/psychiatrische circuit vermijden.

Voor sommige personen met deze contra-indicaties kan Sofie mogelijks een alternatief toepassen, waarbij ze als therapeut heen en weer loop in de ruimte, in de plaats van dat we werken met de oogbewegingen.

Bespreek zeker in het geval van contra-indicaties voor de toepassing van IEMT met je dokter wat zijn/haar advies is, voor je een afspraak boekt. Het is jouw verantwoordelijkheid Sofie goed in te lichten over mogelijke contra-indicaties. Dan bekijken we wat in jouw specifieke situatie eventueel mogelijk is.

Wat doet een IEMT traumatherapeut?

Een IEMT (Integral Eye Movement Therapy) traumatherapeut helpt cliënten bij het verwerken van trauma’s door gebruik te maken van oogbewegingen en specifieke vraagtechnieken. Deze techniek richt zich op het herstructureren van negatieve herinneringen en emoties, waardoor de emotionele lading vermindert. Dit gebeurt door de cliënt te laten focussen op een bolletje dat in verschillende richtingen beweegt terwijl hij of zij aan een traumatische herinnering denkt. Hierdoor worden nieuwe neurologische verbindingen in de hersenen gevormd en wordt de herinnering minder indringend.

Het idee is om ‘de onderste steen boven te halen’; de IEMT-therapeut vraagt naar de eerste keer dat een bepaald gevoel werd ervaren. Door deze eerste emotionele herinnering te herschrijven en te hercoderen, worden ook alle daaropvolgende herinneringen gehercodeerd, wat leidt tot verlichting en emotionele bevrijding.

Wat is IEMT traumatherapie?

IEMT traumatherapie is een krachtige interventietechniek die perifere oogbewegingen gebruikt om transformatie op het gebied van emoties en identiteit te bewerkstelligen. Tijdens een sessie volgt de cliënt een bolletje met de ogen terwijl hij of zij aan een vervelende herinnering denkt. Dit helpt om een ruimer perspectief te krijgen op de situatie en de emotionele lading van de herinnering te verminderen. IEMT is effectief voor zowel grote als kleine trauma’s en wordt niet alleen ingezet voor trauma’s en negatieve gevoelens, maar ook om positieve gevoelens en vooruitzichten te vergroten.

Wordt IEMT traumatherapie vergoed door de ziektekostenverzekering?

Nee, de mutualiteit in België vergoedt geen kosten voor IEMT traumatherapie. Sommige aanvullende verzekeringen kunnen mogelijks een deel van de kosten dekken. Het is raadzaam om contact op te nemen met verzekeringsinstelling om te controleren of deze therapie wordt vergoed en onder welke voorwaarden.

Welke traumatherapie is de beste?

Oogbewegingen zijn effectief. Neurowetenschapper en onderzoeker Linda de Voogd heeft in 2017 wetenschappelijk bewezen dat het werken met oogbewegingen effectief zijn voor het reguleren van emoties en dat met behulp van oogbewegingen automatische trigger respons reacties ongedaan gemaakt kunnen worden. Je kunt een artikel over haar bevindingen lezen op https://www.emdr-magazine.nl/interview-linda-de-voogd/

Prof. Dr. Bessel van der Kolk heeft in 2019 aangetoond dat oogbewegingen effectief zijn voor de verwerking van trauma.

De beste traumatherapie hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Hier zijn enkele veelgebruikte methoden:

 • EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing): Effectief voor PTSS en ernstige trauma’s. Werkt met oogbewegingen, tapjes en geluidjes. Door middel van gespreksvoering wordt in het bewuste geheugen gezocht naar de kern van het probleem. De cliënt moet de hele herinnering herbeleven voor verwerking. Alleen gecertificeerde psychologen en psychotherapeuten mogen dit uitvoeren.
 • IEMT (Integral Eye Movement Therapy): Geschikt voor zowel grote als kleine trauma’s, angst, depressie en meer. Werkt met oogbewegingen en fysiologie. Er wordt direct gewerkt met het onbewuste emotionele geheugen. De therapeut leidt de cliënt terug naar de eerste keer dat een bepaald gevoel werd ervaren. De cliënt hoeft niets over de inhoud van de herinnering te vertellen. Mag uitgevoerd worden door gecertificeerde coaches, counselors, psychologen en therapeuten. Het is snel en vereist geen uitgebreide vooronderzoeken.
 • Brainspotting: Richt zich op diepere emotionele pijn door middel van specifieke oogposities. De cliënt kijkt naar een specifiek punt terwijl hij of zij aan de traumatische herinnering denkt. Dit helpt bij het verwerken van diepe emotionele pijn. Brainspotting is minder gestructureerd dan EMDR en werkt zonder een specifiek protocol. Het richt zich op het verminderen van de pijn van herinneringen door naar een bepaald punt te blijven kijken, wat de hersenen helpt om de emotionele lading los te laten.

Elk type therapie heeft zijn eigen voordelen en is geschikt voor verschillende behoeften.

Wat kost een IEMT behandeling?

De kosten van een IEMT traumatherapie sessie bij Groeidala bedragen €85 per uur. Afhankelijk van de intensiteit en gelaagdheid van het ingebrachte thema, kun je rekenen op 2 tot 3 sessies.

De eerste sessie duurt 1,5 uur, aangezien daar ook een intake in voorzien is. Sessies worden steeds afgerekend aan het eind van de sessie, op basis van de werkelijke duurtijd.

Prijs: € 85 per uur

een sessie duurt ongeveer 1 uur en 15 min

IEMT traumatherapie zit vervat in de sessies holistische therapie 

error: Content is protected !!