Traumatherapie: Integral Eye Movement Therapy (IEMT)

Zijn er bepaalde negatieve emoties of herinneringen die je moeilijk kan loslaten?

Blijven bepaalde stukken uit je verleden je achtervolgen?

Heb je een laag zelfbeeld en trek je je te veel aan van wat anderen van je denken?

Verandering op neurologisch niveau door middel van oogbewegingen

 

IEMT is een krachtige interventietechniek, waarbij perifere oogbewegingen aanzetten tot transformatie op vlak van emoties en identiteit.

Tijdens een IEMT-sessie volg je als cliënt met je ogen een bolletje op een lange stok in verschillende richtingen, terwijl je aan een vervelende herinnering denkt. Op deze manier krijg je een ruimer perspectief op de situatie, in tegenstelling tot de tunnelvisie die je meestal ervaart bij een probleem.

Je hersenen maken nieuwe verbindingen en het probleem wordt minder indringend, neutraler en staat verder van je af. Het maken van de oogbewegingen onderdrukt een hersengebied dat herinneringen opslaat. Deze therapie op basis van oogbewegingen kan helpen om stressvolle gebeurtenissen te vergeten.

Traumatische ervaringen verwerken en loslaten

 

IEMT ondersteunt je om vervelende en traumatische ervaringen te verwerken en los te laten. En dit op een manier dat je huidige leven er niet meer door beïnvloed wordt.

Bij een traumatische herinnering is het voor je hersenen alsof deze gebeurtenis zich steeds weer opnieuw blijft afspelen in het nu (flashback). Je hersenen verkeren in een primitieve ‘fight, flight or freeze’ staat. Het lijkt of er nog iets op te lossen is, hoewel deze gebeurtenis misschien al wel tientallen jaren geleden kan zijn.

De oogbewegingen die je maakt tijdens de IEMT-sessie zorgen ervoor dat er nieuwe neurologische connecties gemaakt worden, waardoor je eindelijk het verleden achter je kan laten.

Creating change with a blink of an eye

 

Het is steeds even testen of IEMT ook voor jou een gepaste techniek is. Maar als het voor jou werkt, kan het best snel gaan. Heel veel mensen zijn verwonderd hoe snel er verandering optreedt. Dit kan letterlijk zijn na 1 oogbeweging… als het juiste hersengebied bij de juiste herinnering geactiveerd wordt.

Het grote voordeel bij IEMT is dat je als cliënt niet perse iets hoeft te vertellen over je ervaring. We werken vanuit je gevoel en je belevingswereld, zelfs als je deze niet in taal kan uitdrukken.

IEMT is een zeer gepaste techniek bij hoogsensitiviteit HSP, trauma, angst, fobie, PTSS, depressie, enge dromen, burn-out, stress, laag zelfbeeld, en gebrek aan zelfvertrouwen en heftige emoties rond een bepaalde gebeurtenis.

De onderste steen bovenhalen

 

Bij een IEMT sessie, gaat Sofie Laureyssens je steeds vragen stellen naar de eerste keer dat je een bepaald gevoel gevoeld hebt, mogelijks zelfs bij een andere persoon. Het idee erachter is, dat als je de onderste steen bovenhaalt, dat alle stenen daarboven ook omvallen. Dus als de eerste emotionele herinnering herschreven en gehercodeerd wordt, worden ook alle daarna-komende herinneringen gehercodeerd.

De kans is groot dat je bepaalde patronen hebt overgenomen van je ouders of andere belangrijke opvoeders, via je spiegelneuronen.

Bij een IEMT werken we op je emotionele imprints om gunstige veranderingen in je gevoel te creëren. Daarnaast werken we op je imprints op identiteitsniveau om constructieve veranderingen in je zelfbeeld te realiseren.

 

Ontwikkeld door Andrew T. Austin, gebaseerd op EMDR

 

Misschien heb je wel al eens gehoord van Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) als techniek die oogbewegingen gebruikt? Wist je ook dat Andrew T. Austin IEMT ontwikkelde op basis van EMDR?

IEMT en EMDR zijn inderdaad gelijkaardige technieken maar toch zijn er heel wat verschillen.

Bij IEMT is er geen uitgebreid vooronderzoek nodig zoals bij EMDR. Je gevoelssysteem bepaalt welke herinneringen moeten worden verwerkt om het probleem op te lossen. Je hoeft niet na te denken of te praten over de oorzaak. Er passeren vaak meerdere herinneringen in een sessie, in tegenstelling tot EMDR waarbij je één trauma behandelt per sessie.

Bij IEMT kalibreert Sofie jouw oogbewegingen en knipperingen erg aandachtig, en stemt er zich op af om vervolgens je oogbewegingen een nieuwe richting te geven. Ze volgt geen willekeurige of louter repetitieve beweging van links naar rechts zoals bij EMDR.

Positieve veranderingen aantrekken

 

IEMT wordt niet alleen ingezet voor trauma’s en negatieve gevoelens.

De techniek helpt ook om positieve gevoelens, vooruitzichten en wensen te integreren en aan te trekken.

Het resultaat van een IEMT-sessie is een gevoel van bevrijding, verlichting en welzijn. Je voelt je krachtiger, evenwichtiger, optimistischer en beter in staat je toekomst tegemoet te treden.

* DISCLAIMER:

Lees hieronder zeker over de mogelijke contra-indicaties voor IEMT als therapievorm: 

Contra-indicaties voor IEMT met de oogbewegingen

IEMT met de oogbewegingen mag niet toegepast worden bij:

 • Alle voorkomende actieve en actuele oogziektes zoals conjunctivitis, glaucoma, groene staar, loslatend netvlies of zwartoog als gevolg van een recent trauma. Er is geen contra-indicatie bij een lui oog of slecht zicht. 
 • Neurologische stoornissen, tenzij met toestemming van de behandelende arts:
  • ziekte van Ménière (symptomen van duizelingen, tinnitus én gehoorverlies) Tinnitus als losstaande aandoening is geen contra-indicatie. 
  • stoornissen van balans
  • mutiple sclerose
  • epilepsie
  • geschiedenis van hoofdletsel en beroerte
  • ziekte van Parkinson
  • autisme
 • Cliënten met een psychotisch ziekteverleden of heden.
 • Cliënten met een psychiatrische problematiek
 • Cliënten die nog moeten getuigen in een strafrechtelijk proces. Dit omdat IEMT een techniek is die direct een effect heeft op het oproepen van herinneringen.
 • Cliënten die het reguliere medische/psychiatrische circuit vermijden.

Voor sommige personen met deze contra-indicaties kan ik mogelijks een alternatief toepassen, waarbij ik als therapeut heen en weer loop in de ruimte, in de plaats van dat ik werk met de oogbewegingen van de cliënt. Bespreek zeker voor je een afspraak boekt voor IEMT met je dokter wat zijn/haar advies is. Het is jouw verantwoordelijkheid me goed in te lichten over mogelijke contra-indicaties. Dan bekijken we wat in jouw specifieke situatie wat eventueel mogelijk is. 

Prijs: € 75 per uur

een sessie duurt ongeveer 1 uur