De Tzolkin

TIJD ALS CYCLISCH PROCES

 

Door tijd als een cyclisch proces te bekijken, kan je duidelijk ritmes herkennen en wordt er een nieuwe dimensie in de werkelijkheid geopenbaard. De Maya’s hanteren een alternatieve manier om tijd te bestuderen, vergeleken met de lineaire manier van de Gregoriaanse kalender.

De Tzolkin is een cyclische kalender en bestrijkt 260 dagen met elk een unieke energetische waarde. Deze matrix wordt gevormd door een combinatie tussen 20 zonnetekens (met elk een kwaliteit en een schaduwzijde) en 13 tonen (13 expressie/ uitingsmanieren van de zonnetekens).

Na 260 dagen start de cyclus opnieuw. Aangezien de kalender cyclisch is, worden die aspecten die je nog niet volledig getransformeerd hebt, op een volgend moment terug aangeboden.

OVER DE 20 ZONNETEKENS

De zonnetekens kan je zien als de 20 gezichten van de schepping. Elke dag in de Tzolkin heeft zijn eigen wachter, gesymboliseerd door een zonneteken. De mensheid moest een fysieke beschrijving of betekenis hebben van elke dag om tot begrip te kunnen komen. Aangezien de Maya-wereld een diepe relatie had met de natuur en de dieren, werden deze een sleutel om de energieën te onderscheiden van elkaar.

Elke dag is verwant met een natuurkracht of de kracht van een dier. De symbolen en tekeningen die gebruikt worden, geven diepgang en staan toe dat de informatie overgebracht kan worden en beter onthouden wordt. Bv. het spreekt voor zich dat het zonneteken ‘rode slang’ zich soms van zijn oude huid moet ontdoen. En het ‘gele zaad’ gaat over groeien en zaadjes planten.

De zonnetekens geven de dualiteit in ons universum weer tussen licht en donker, goed en kwaad, als twee keerzijden van de medaille. Elk zonneteken heeft een kwaliteit en een schaduwzijde, waarbij beiden heel nodig en functioneel zijn voor onze ontwikkeling. Beide kanten van de zegel zullen herkenbaar zijn en van tijd tot tijd aanwezig zijn in je leven. De schaduwzijde geeft weer waar er nog mogelijkheden liggen tot groei en transformatie.

Elk zonneteken komt 13 keer voor in de Tzolkin. Tel de vakjes maar na op dezelfde rij rechts naast het zonneteken (zie afbeelding hieronder). Je zal zien dat per zonneteken elke toon (rechts vanboven in vet af te lezen) slechts één keer voorkomt.

OVER DE 13 TONEN

Naast de energie van de 20 zonnetekens, is de energie van de 13 tonen in de Tzolkin van groot belang. De toon is de energie van waaruit je handelt. Het is de creatieve energie die je gebruikt om de potentie van het zonneteken aan te boren en er expressie aan te geven.

Tonen geven dus weer hoe je aan de slag kan gaan met de energie van het zonneteken waar het mee gecombineerd is. En dit kan op 13 manieren. Wanneer je de Tzolkin bestudeerd, door op de horizontale lijn te kijken naast een zonneteken, zal je zien dat elke toon slechts één keer per zonneteken voorkomt (cfr. de 20 x 13 matrix).

De 13 tonen hebben elk een unieke energie, maar staan ook in verband tot elkaar door hun specifieke opvolging. De dertien tonen , vertegenwoordigen in totaliteit een perfect scheppingsproces of cyclus. De opeenvolging van de 13 tonen wordt een golf of wavespell genoemd. Na een opeenvolging van de 13 tonen of stappen van een golf, begint telkens weer een nieuwe golf van 13 stappen. De energie van de 13 tonen op zich, is steeds hetzelfde. De energie van toon 1 is in elke golf bijvoorbeeld steeds de rode draad of het thema. Toon 2 is steeds de uitdaging, toon 3 is hetgeen waarmee je in beweging hebt te komen… De energie van toon 13 is steeds het doel van de golf, het thuiskomen.

De golf wordt ook steeds genoemd naar het zonneteken dat op toon 1 staat. De eerste golf is dus de Rode draak golf, en de laatste golf is de Gele zon golf.

De Tzolkin bestaat uit 20 golven of levenspaden, die ieder uniek zijn door hun specifieke invulling van zonnetekens. Dat betekent dat elk van de 20 golven een unieke combinatie geeft van zonnetekens op de 13 tonen. Een golf telt altijd 13 stappen (tonen), maar de positie van het zonneteken per toon is elke keer anders. Bv de combinatie rode draak op toon 1 komt slechts één keer voor.

MAYA ASTROLOGIE

JE ENERGETISCHE IMPRINT

 

De Tzolkin is een krachtige tool voor bewustzijnsontwikkeling en geeft duidelijke aanwijzingen aan ‘wat’ je ‘wanneer’ kan werken.

Naast de algemene energetische realiteit van de huidige periode, die voor iedereen hetzelfde is, is er ook een individuele realiteit die gebaseerd is op je geboortedatum en dus landingsplaats in de Tzolkin.

Deze energetische imprint kleurt je hele leven. Behalve je levensthema kan je ook je levensdoel, uitdagingen, talenten en levenslessen ontdekken.

Bovendien kan je achterhalen wat andere personen in je leven betekenen en bij welke lessen zij je ondersteunen.

Maya astrologie

Maya astrologie

WETEN WIE JE BENT

 

Bij de Maya’s krijgen pasgeboren een naam die verwijst naar hun levensmissie. Zodoende weten zij wie ze zijn, en weten ook anderen wie ze zijn.

Wat een voordeel als je met dit bewustzijn aan je pad hier op Aarde kan beginnen! Als je je bewust bent van je kwaliteiten en je schaduwzijden, vertrek je met een voordeel om de dingen gebeuren in je leven beter te begrijpen en een juiste plaats te geven.

Heel het universum en de zielen rondom je ‘spannen dan ook samen’ om jou je lessen te doen leren. Als je weet wat die lessen precies zijn, worden de sluiers opgetrokken. Zodoende ben je veel sneller in staat om de shift te maken die je ziel op de agenda heeft gezet alvorens de incarnatie.

Door je bewust te zijn van jouw missie, is het als het ware dat je vertrekt met een pijl op jouw routekaart ‘u bent hier’. Zodoende weet je vanwaar je komt, en weet je ook waar je aan kan, mag en moet werken. Vaak geeft het een enorme (h)erkenning voor mensen, evenals een geruststelling. Een bevestiging dat wat ze voelen ook klopt.

Het wordt dan ineens ok om zichzelf te zijn. Het staat immers in de sterren geschreven…

MEER BEWUSTZIJN EN BEGRIP

 

De Tzolkin is een uiterst interessante bril om naar de jezelf en de gebeurtenissen in je leven te kijken. Je ontwikkelt meer bewustzijn en begrip, naar jezelf en anderen toe.

Tot dan toe blinde vlekken worden bewust gemaakt. Zodoende krijg je meer grip op je leven, en krijg je de tools in handen om met de stroom mee te gaan surfen op jouw levensgolf, en het leven te gaan leiden dat je bedoeld bent te leven.

WIL JE MEER WETEN?

In Groeidala’s blog kan je heel wat interessante dingen lezen. Zo is er een blogstuk over wat het betekent als je kosmisch jarig bent.

Je kan ook een kijkje nemen in de shop voor aangeraden boeken Maya astrologie, educatatieve videocursussen en de Tzolkin golven e-boeks voor als je graag een visuele weergave van alle Tzolkin golven/wavespells hebt.

Meer bewustzijn leidt onvermijdelijk tot meer vrijheid en geluk,

aangezien het je helpt om andere keuzes te maken die meer bij je authentieke zelf passen.

GROEIDALA TZOLKIN AANBOD

TZOLKIN WORKSHOPS

 

Leer alles over de Tzolkin, je missie en bereken je eigen galactische signatuur. Je kan deelnemen aan 6 Tzolkin workshops.

TZOLKIN OEFEN- EN INTERVISIEGROEPEN

 

Blijf bij met Tzolkin oefengroepen. Verdiep en verbind je samen met anderen. We ondersteunen elkaar in een veilige omgeving.

ASTROLOGISCHE EN NUMEROLOGISCHE LEVENSREADING

 

Ontvang een persoonlijke combinatie reading van 4 astrologische en numerologische systemen en kom te weten wat jouw missie, zielenpad, potentieel en leerkansen zijn in dit leven.

TZOLKIN BLOG POSTS

Tzolkin Witte Hond golf 8 april 2024

Tzolkin Witte Hond golf 8 april 2024

Lieve jij, Vandaag is het 8 april 2024 en tevens de eerste dag van de witte hond golf, met witte hond op toon 1, kin 170. De kernwoorden van de witte hond zijn zelfliefde, tolerantie, loya¬liteit en trouw.

Lees meer
Tzolkin Rode Aarde golf 26 maart 2024

Tzolkin Rode Aarde golf 26 maart 2024

Lieve jij, Het is vandaag 26 maart 2024 en in de Tzolkin dreamspell telling is het vandaag Rode Aarde toon 1. De rode aarde golf is dus gestart en dat betekent dat het de komende 13-dagen een magische tijd kan worden vol synchroniciteiten.

Lees meer

Wil je graag de Tzolkin energie updates ontvangen en als eerste op de hoogte zijn van Groeidala nieuws?

error: Hola daar, vriendelijke Tzolkin fan! 🌟 Het lijkt erop dat je een leuke tekst hebt gevonden die je graag wilt delen. En daar ben ik helemaal voor! Maar voordat je op die kopiëren/plakken-knop drukt, laten we even praten. Deze woorden zijn als kleine digitale baby's, gekoesterd, gevoed en met liefde geschreven door Sofie Laureyssens ✍️. En dan is het heel fijn om daar als blogger en auteur voor gewaardeerd te worden. Als je deze tekst wilt delen, geweldig! Maar doe het met respect - deel gewoon de link naar mijn blog. Bedankt voor je begrip en steun! 💖📝✨